Jonna Østbye

När istiden kommer

 

 

När det bildas isformationer vid åar, bäckar, i trädgrenar, på fönsterrutan eller i ett bortglömt kärl utomhus då är min istid kommen. Det är helt otroligt hur fantasin börjar flöda och naturens egna bling-bling bildningar gnistrar i kapp med snö och sol. Det gör inte heller så mycket fast vädret är grådaskigt för allt med is är fint när man använder ett macro-objektiv. Det är fantastiskt hur macron öppnar dörrar till en helt ny värld. Jag blir alltid så entusiastisk av att hitta alla möjliga figurer och filurer som isen har format tillsammans med låg- och högvatten, plus- och minusgrader, vind och lufttryck. Ibland har jag till och med hoppat till av rädsla när någon iskreation har påminnt mig om ett  skrämmande monster eller något rysligt troll.

 

Till all tur ser jag mestadels vackra varelser såsom denna törstiga isfågel som dricker sig belåten ur en uppfriskande bäck. Det droppade till och med vatten från hans näbb. Det kan hända att de flesta bara skulle kasta ett getöga på isbiten och vandra vidare men så finns det vi som hela tiden har ögonen fokuserade på allt från sandkorn till älghorn och då tänds kreationskanalen i en som sedan flödar i en vacker virvelvind genom kroppen. Då blir kameran verktyg för min del medan andra artistiska själar kanske plockar upp en pensel från sin konstnärsportfölj.  

 

 

 

Ta en titt på detta praktfulla blomsterfång! Det är säkert insprinsessan som övergivit den när fel friare föll ned på knäna framför henne. Hon förvandlade buketten till is och red iväg till det kalla isslottet som ligger uppe i bergen. Nu får vi njuta en stund av denna unika bukett innan den smälter bort.

 

 

 

 

 

 

Det ligger färggranna discobollar i vattnet och andra dekorativa isfigurer som speglar sig i det kyliga vattnet. Jag känner ett slags välbefinnande när jag upptäcker dessa härliga top-design skapelser som naturen skapat med hjälp av sin färgpalett.

 

 

 

 
 

 

 

De vackraste pärlorna som någon har tappat hittar jag i vassen längre bort och den fagraste spetsduken har etsats fast på fönsterrutan i en övergiven stuga. Mina tankar för mig tillbaka till henne, isprinsessan. Kanske smycket tillhör henne. Det får jag aldrig reda på. Isprinsessan är ett väldigt hemlighetsfullt väsen.

 

 

 

 
 

 

 

Snart anländer dock våren med stormkliv och då hörs det dripp, dropp, dripp överallt och alla iskreationer smälter sakta men säkert bort. Min fantasi dör aldrig bort utan jag har enda sedan barnsben sett allt möjligt mellan himmel och jord i allt och inget, men  ser det som en rikedom. Hellre inre rikedom för mig än materiell. 

 

Vi är lyckligt lottade med fyra årstiders charm. Dessförinnan inväntas med glädje den vackra våren, ljuva sommaren och fagra hösten.  Nästa vinter anländer igen och då reser sig dessa unika skapelser åter sig upp, ungefär som Fenixfågeln gjorde i mytologin. Igen känner jag flödet av isidéer strömma, de har vilat under sommartiden. Istiden kommer.